WordPress database error: [Unknown column 'wp_qee9g7q8l8_adrotate.os_other' in 'where clause']
SELECT
`wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id`,
`title`,
`bannercode`,
`image`,
`tracker`,
`show_everyone`,
`weight`,
`crate`,
`irate`,
`budget`,
`cities`,
`countries`,
`wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`group`
FROM
`wp_qee9g7q8l8_adrotate`,
`wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`
WHERE
( `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`group` = 2)
AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`user` = 0
AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id` = `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`ad`
AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`desktop` = 'Y'
AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`os_other` = 'Y'
AND (`wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`type` = 'active'
OR `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`type` = '2days'
OR `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`type` = '7days')
GROUP BY `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id`
ORDER BY `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id`;
Varsleren Edward Snowden vekket oppsikt i Norge, da han tirsdag 18. oktober la ut en Twitter-tråd på norsk. Snowden, som nå har russisk statsborgerskap, ble verdenskjent i 2013, da han lekket hemmelig informasjon om USAs masseovervåkningssytem til en rekke store aviser. Nå er den tidligere utvikleren hos NSA (National security agency) forbløffet over at Norge skal innføre noe lignende. Med god grunn.
Snowden deler NRK-debattinnlegget «Masseovervåkning uten sidestykke», av visepresident i Tekna, Elisabet Haugsbø, og styremedlem i Tekna Big Data, Inge Harkestad. «Det er uforståelig for meg at en nasjon som er så geografisk velsignet og politisk sofistikert som Norge, frivillig vil omfavne infrastrukturen for masseovervåkning. Dette forslaget er en forbrytelse mot den liberale tradisjonen», skriver Snowden. Han har brukt Google translate, så vi har rettet enkelte skrivefeil. Snowdens poeng er at Norge ikke trenger et slikt system, og at det primært innføres som en del av et globalt masseovervåkningssytem likt det han selv avslørte i USA. Han mener amerikansk etterretning har lobbyert overfor Norge, med stor suksess.
Ikke for sent å snu
Systemet skal samle inn informasjon om nær sagt alt nordmenn kommuniserer på internett. E-post, messenger, telefonsamtaler og snapchat, samt mye mer. E-tjenesten trenger visstnok dette, selv om de er ansatt for å følge med på utenlandske trusler.
«Vi frykter at politikerne ikke forstår rekkevidden av hva de har vedtatt. Eller synes de faktisk at slik masseovervåkning er akseptabel?» skriver Haugsbø og Harkestad. Systemet, som lagrer data i lang tid, muliggjør ifølge de to ekspertene «en nærmest total overvåkning av befolkningen».
Annonse
Det er allerede bestemt at systemet skal innføres, men noen detaljer er uavklart, som hvilke selskaper e-tjenesten kan tvinge til å spionere på sine kunder, uten å gå rettens vei. Dette skal avgjøres til våren. Her bør regjeringen sette på bremsen. Ikke bare for å hindre at alle private selskaper kan pålegges å bryte kundenes tillit på denne måten, men hele systemet bør stanses. Det finnes flere grunner til det.
Haugsbø og Harkestad er opptatt av risikoen for at systemet som angivelig skal sørge for økt sikkerhet for nordmenn, i praksis vil føre til det motsatte. Det skjer ved at et sentralisert system med så mye verdifull informasjon om nordmenn vil være attraktivt for utenlandske hackere, for eksempel russiske. Et ikke usannsynlig scenario, all den tid Riksrevisjonen nylig avdekket svært alvorlige mangler i Forsvarets IT-systemer.
Bekymringene trenger heller ikke begrenses til våre «fiender», men dreier seg også om mektige allierte som USA, slik Snowden skriver. Er det moralsk forsvarlig av Norges politikere å lage et system som gjør det lettere for CIA, FBI og NSA å overvåke vanlige nordmenns internettrafikk?
Et system som ikke fungerer etter hensikten
I Norge stoler vi (de fleste) på myndighetene, selv om de tidligere har gått langt over streken i å overvåke nordmenn på ytre venstresiden politisk under den kalde krigen. Men hvem kan med hånden på hjertet si at de stoler på myndighetene som styrer landet om ti år? Ingen, håper vi, hvis de tenker seg litt om.
Systemet skal heldigvis ikke lagre innholdet i kommunikasjonen, men såkalt metadata: hvem du snakker med, hvor og til hvilken tid, med mer. Men det er ille nok. Et slikt system vil ha en nedkjølende effekt på ytringsfriheten og journalistikken. Hva om en kilde, som Snowden, vil lekke informasjon om korrupsjon i rettssytemet, politikken eller i e-tjenesten selv? Beleilig for disse aktørene å kunne ha full oversikt over alle som er i kontakt med norske journalister.
«Personvern er ikke bare et personlig, men også et kollektivt begrep. Jo mer vi mister av personvernet, jo mer svekkes demokratiet vårt,» skriver Haugsbø og Harkestad. Men er det ikke viktig å beskytte oss mot terrorister, spør du kanskje. Det poenget ble lagt dødt da amerikanske myndigheter måtte innrømme at deres ulovlige og, frem til Snowden snakket ut, hemmelige overvåkningssystem faktisk ikke hadde avdekket et eneste terrorangrep. Masseovervåkning er rett og slett ikke egnet til så veldig mye annet enn de negative effektene beskrevet over.
Det er betimelig å spørre, som Haugsbø og Harkestad, om norske politikere forstår hva de er i ferd med å gjøre. «Beskytt rettighetene dine, ellers mister du dem som alle andre,» avslutter Snowden med på Twitter.
Les også: Subjekt mener: En seier for kunstneres ytringsfrihet