WordPress database error: [Unknown column 'wp_qee9g7q8l8_adrotate.os_other' in 'where clause']
SELECT
`wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id`,
`title`,
`bannercode`,
`image`,
`tracker`,
`show_everyone`,
`weight`,
`crate`,
`irate`,
`budget`,
`cities`,
`countries`,
`wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`group`
FROM
`wp_qee9g7q8l8_adrotate`,
`wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`
WHERE
( `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`group` = 2)
AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`user` = 0
AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id` = `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`ad`
AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`desktop` = 'Y'
AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`os_other` = 'Y'
AND (`wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`type` = 'active'
OR `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`type` = '2days'
OR `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`type` = '7days')
GROUP BY `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id`
ORDER BY `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id`;
«Subjekt AS henter kapital fra Are Søberg, bedre kjent som Sløseriombudsmannen. Nå blir han hovedaksjonær i selskapet», skrev Subjekt 1. april.
– En gledens dag, uttalte sjefredaktør Danby Choi på fleip.
For jo da, 1. april er jo en gledens dag – en dag da det skal være lov å tulle, spøke og narre med hverandre. Skikken er utbredt over hele Europa og Nord-Amerika.
Vekket medieoppslag
Aprilspøken har vekket latter, reaksjoner og til og med presseoppslag.
Annonse
Medier24 skriver at mange norske medier droppet aprilspøken i år. De fleste redaktører begrunnet dette med fenomenet falske nyheter, og at mediene ikke ønsket å bidra til dette.
Til bransjeavisen uttalte Danby Choi at dette var å undervurdere sine lesere.
– Humor er særlig viktig når andre kollektivt har bestemt seg for å avstå, uttalte han til Medier24, og fortsatte:
– Det er et omstridt tema om medier skal spøke, men jeg mener det er å undervurdere leserne. Medier skal også underholde publikum.
Choi mener at trusselen om falske nyheter ikke må gjøre folk humørløse.
– Det er i særlig alvorlige tider at humoren blir virkningsfull. Ikke minst så kan aprilspøken bidra til å øve opp den kildekritiske evnen i den norske befolkningen, sier han.
Har takket nei til flere tilbud
Choi er selv eneeier i selskapet og uttaler at det er uaktuelt å selge det.
– Vi har siden 2017 fått flere henvendelser, men vi har måttet skuffe dem, sier Choi.
– Det er en stor verdi, langt utover vår egne, at Subjekt er en frittstående avis. Du vil se det i vår redaksjonelle linje, i vår layout og i avisens sjel.
I fjor var det 87 av i alt 233 aviser som ikke var eid av et konsern, skriver Klassekampen. Og de blir stadig færre.
– At for eksempel nesten alle bruker samme publiseringssystem og verktøy bidrar til en uheldig strømlinjeforming for mediemangfoldet, sier han.
Schibsted, Amedia og Polaris Media kontrollerer nå 71 prosent av det samlede avisopplaget i Norge, og eiermakten i landets tre største mediekonsern øker fra år til år. Det viser en undersøkelse fra Medietilsynet.
En styrke at redaktør er eier
Noen kritikere på sosiale medier har påpekt at Choi er både eier og redaktør i Subjekt. Choi mener kritikken er misforstått, og kaller det en styrke at redaktøren eier mediet.
– Norske medier har en godt etablert redaktørplakat som skal beskytte redaktørene mot at arbeidsgiverne deres skal blande seg inn i de redaksjonelle spørsmålene. Men vi har sett flere eksempler på det motsatte, sier Choi, og fortsetter:
– Det er også god grunn til å mistenke mørketall rundt denne problemstillingen, fordi verken arbeidstaker eller arbeidsgiver nødig vil utsette hverandre for en slik sak i offentligheten.
Til Klassekampen forklarte blant annet den tidligere Vårt land-redaktøren Åshild Mathisen om hvorfor hun sa opp jobben etter kun to år. Da påpekte hun «strømlinjeforming» og «eiermakt» i den konserneide avisen som et problem.
Redaktørforeningen har også i flere omganger gått sterkt ut mot eiere som involverer seg i de redaksjonelle vurderingene i en avis.
– Redaktør-styrte medier er et mål, men man kan spørre seg om man virkelig får det hos andre enn de redaktør-eide mediene, sier Choi.
Choi mener redaktøren ikke er like fri dersom hun har en eier over seg i selskapet, og viser blant annet til foretaksstraffen. Eiere av norske medier kan ilegges foretaksstraff, noe Norsk redaktørforening har kalt for å være en «invitasjon» til eierne av et medium til å blande seg inn i de redaksjonelle beslutningene. Flere presseinstitusjoner har derfor bedt om en gjennomgang av lovverket, og ønsker fritak for foretaksstraff for medier.
Subjekts sjefredaktør mener at redaktøreide medier ikke vil stå overfor en slik problemstilling.
– Dersom vi finner det redaksjonelt verdifullt å dekke en sak, så gjør vi det. Helt uten å tenke på hvilke konsekvenser det kan få for meg fra min arbeidsgiver. Ved å ha det fulle ansvaret, får man også den fulle friheten. Dette er styrken i at redaktøren eier mediet, og derfor har vi ingen plan om å selge andeler til verken Sløseriombudsmannen eller andre. Subjekt skal by leserne på fri, modig og kompromissløs kulturjournalistikk.
Choi takker Sløseriombudsmannen for sportsligheten i å være med på spøken likevel.