BOK

19 år gamle Sumaya Jirde Ali debuterer som poet med boken «Kvinner som hater menn»

Wendell Jacobi
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

WordPress database error: [Unknown column 'wp_qee9g7q8l8_adrotate.os_other' in 'where clause']
SELECT `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id`, `title`, `bannercode`, `image`, `tracker`, `show_everyone`, `weight`, `crate`, `irate`, `budget`, `cities`, `countries`, `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`group` FROM `wp_qee9g7q8l8_adrotate`, `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta` WHERE ( `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`group` = 2) AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`user` = 0 AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id` = `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`ad` AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`desktop` = 'Y' AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`os_other` = 'Y' AND (`wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`type` = 'active' OR `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`type` = '2days' OR `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`type` = '7days') GROUP BY `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id` ORDER BY `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id`;

Enkelte har latt seg provosere av tittelen, men for de som er nysgjerrige vil den unge forfatteren forklare.

Sumaya Jirde Ali er 19 år. Snart 20, hun fyller år i desember. Du har nok sett henne før, sannsynligvis på Debatten på NRK, da hun konfronterte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug med at hun ikke tok et oppgjør med de som har hetset Jirde Ali i Listhaugs navn.

Eller kanskje du har lest meningsinnlegget hun skrev i Dagsavisen i begynnelsen av oktober, «Sett deg ned, Listhaug», hvor hun kalte ministeren en hykler.

Jirde Ali ble født i Marka i Somalia, har vokst opp i Bodø, og har på kort tid blitt en viktig stemme i samfunnsdebatten. Hun er spaltist i Klassekampen, redaksjonsmedlem i tidsskriftet Voks og bidragsyter i antologien «Skal liksom liksom-passet ditt bety noe». Og på toppen av det hele har hun nå gitt ut en diktsamling.

Vi tok en prat med bokdebutanten, som hadde som mål å gi ut en bok før hun fylte 20.

Annonse

– En dag bestemte jeg meg for å skrive diktbok, og seks måneder senere lanserte jeg den. Hvis boken faller i smak er jeg et ungt talent, og hvis den ikke faller i smak kan man bare si «Nah, hun er jo bare 19».

OMSLAG: Sumaya Jirde Alis diktsamling er ute på forlaget til Tankesmien Minotenk.

– Diktene mine er tydelig feministiske

Tittelen på boka, som er gitt ut på forlaget til tankesmien Minotenk, er «Kvinner som hater menn». Jirde Ali forteller at den er inspirert av Stieg Larssons Millennium-triologi, hvor første bok heter «Menn som hater kvinner».

– Tittelen må også leses som todelt. På coveret står «Kvinner som hater» i hvitt, mens «menn» står alene i svart. Førstnevnte symboliserer kvinner som hater, som stritter imot — kvinner som nekter å være konforme, som baner egne veier, sier Jirde Ali.

— Sistnevnte, «Kvinner som hater menn» symboliserer de ulike kvinnestemmene i noen av diktene mine, som er tydelig feministiske. Disse kvinnene formidler et budskap hvor kvinnehat og kvinneundertrykkelse som er utført av menn i diktene, kommer tydelig fram.

–  Feminister blir iblant beskyldt for å ‘hate menn’, og her skriver du det rett fram. Tror du noen vil la seg provosere av tittelen?

– Det har vært enkelte som har blitt provosert av den, ja. Bare for de som er nysgjerrige, vil lære og forstå tar jeg meg tiden til å forklare. En gutt som mislikte boktittelen til å begynne med kom på lanseringen og fortalte meg at han tok feil.

Tar utgangspunkt i egne erfaringer

«Jeg har opplevd dehumanisering, jeg har blitt redusert til en skitten hund, til en kakerlakk, til en parasitt. Jeg har opplevd muslimhat, at jeg bør få hijaben røsket av og bli voldtatt. Jeg har opplevd sexisme, kvinneforakt. Og alt dette kommer fra tilhengere av deg, Listhaug.», sa Jirde Ali til Sylvi Listhaug i debatten i oktober.

19-åringens dikt tar utgangspunkt i egne erfaringer, og utforsker temaer som likestilling, kjærlighet, tilhørighet, religiøsitet og rasisme — og de er politiske.

– Jeg skriver ikke om politiske forslag og vedtak, men om hvordan politikken kommer så nær kroppen, og hvordan det ofte er eksplosivt. Du samler på stikk som i lengden vil få kroppen til å renne over. Et viktig, nesten uberørt felt å skrive om, når det gjelder temaene jeg tar opp.

– Hva slags effekt håper du boka vil ha?

– Jeg håper, og vet allerede at det har skjedd for enkelte, at folk kjenner seg igjen i opplevelsene og situasjonene jeg beskriver, og at de kan finne trøst i det faktum at de ikke er alene. Og kanskje kamplyst. Du må ikke ha opplevd urett for å kunne ta avstand fra det, og du må heller ikke ha opplevd det personlig for å kunne relatere. Mye av det jeg skriver om er universelt, noe ethvert menneske er utstyrt med — følelser.

– Opplever du at majoritetsbefolkningen har vanskelig for å forstå uretten minoriteter blir utsatt for?

– Kanskje til en viss grad. Mange er gode på det, men jeg ser dessverre en tendens. Det gjelder for øvrig mange flere temaer enn de jeg tar opp, hvor man avfeier virkelighetsoppfatninger som ikke samsvarer med ens egne. Dette mener jeg er feil.

– Kan diktene dine skape mer forståelse?

– Jeg har mange ganger tidligere fått høre at de kan, så det tror jeg.

Fra lanseringen av «Kvinner som hater menn» på Litteraturhuset i Oslo. (Foto: Live Drønen)

Håper Robert Stoltenberg leser boka

Wergeland-salen på Litteraturhuset i Oslo var full under lanseringen av boka tidligere denne uka. Jirde Ali forteller selv at hun synes mottakelsen har vært forbløffende god – og at det tok av på sosiale medier på lanseringsdagen.

– Jeg har møtt alt fra en eldre, hvit kvinne som begynte å gråte av diktene mine, til en 13 år gammel norsk-kurdisk jente som er stolt over meg og som sier at jeg viser at også «vi», innvandrere, kan bli forfattere.  Det er vakkert, og noe jeg unner enhver debutant.

– Hva er ditt neste prosjekt?

– Skrive mer poesi! Jeg og min venninne Nina Bahar tenker å skrive sammen.

— Og til slutt: Hvilke tre personer i norsk offentlighet håper du leser boka?

– Marian Hussein, Robert Stoltenberg og Marie Simonsen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar