Slik ser det ut når en nordkoreansk arkitekt bes se for seg fremtiden

Sebastian Batz
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

WordPress database error: [Unknown column 'wp_qee9g7q8l8_adrotate.os_other' in 'where clause']
SELECT `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id`, `title`, `bannercode`, `image`, `tracker`, `show_everyone`, `weight`, `crate`, `irate`, `budget`, `cities`, `countries`, `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`group` FROM `wp_qee9g7q8l8_adrotate`, `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta` WHERE ( `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`group` = 2) AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`user` = 0 AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id` = `wp_qee9g7q8l8_adrotate_linkmeta`.`ad` AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`desktop` = 'Y' AND `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`os_other` = 'Y' AND (`wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`type` = 'active' OR `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`type` = '2days' OR `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`type` = '7days') GROUP BY `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id` ORDER BY `wp_qee9g7q8l8_adrotate`.`id`;

Grunnleggeren av reisebyrået Koryo Tours tilbyr ikke bare reiser til verdens mest isolerte land, men vil også spre nordkoreansk kultur og estetikk.

Nicholas Bonner var foreleser ved et universitet i Beijing tidlig på 1990-tallet da han møtte en nordkoreansk borger, og reiste til Pyeongyang for første gang. Turen inspirerte ham til å starte reisebyrået Koryo Tours, som nå har tilbudt reiser til det isolerte landet siden 1993.

I dag tar Koryo Tours med seg over 2 000 turister på pakkereiser til Pyeongyang hvert år, og hjelper til med alt som trengs for å besøke Kim Jong-uns land.

Reisebyråets mål er ifølge byråets nettsider «å legge til rette for ansvarlig turisme til verdens mest isolerte og minst forståtte land» og å «oppfordre folk til person til person-engasjement gjennom reiseliv, kultur, sport og humanitære prosjekter.»

“Made in North Korea” av Nicholas Bonner. (Foto: Phaidon)

Gir ut bok om Nord-Korea

Til tross for at det akkurat i disse dager er ulovlig for amerikanere å reise til Nord-Korea, står Bonner på for å gjøre landet attraktivt. Nylig gav han ut boken «Made in North Korea: Graphics from Everyday Life», en grafisk bok bestående av bilder av alt fra metro-billetter, postkort, og fotografier laget og spredt av DPRK.

Annonse

– Boken er delvis en titt på det nordkoreanske hverdagslivet, delvis hvordan de ser utlendinger og fremmer landet sitt, og delvis en slags personlig dagbok. Det som vises boken er tatt fra ulike bokser med grafikk samlet siden 1993, sier Bonner i et intervju med British Journal of Photography.

Et fjellhotell med skibakker i rørene som forbinder bygningene. (Foto: Koryo Group)                                                                                                                                         ‘

Futuristisk, nordkoreansk arkitektur

Men en bok om Nord-Korea er ikke det mest interessante informasjonen om landet Bonner har presentert de siste årene.

I 2014 la han nemlig inn en bestilling hos en nordkoreansk arkitekt, som aldri har vært utenfor landet sitt, om å lage en serie med design som skal forestille hvordan et framtidig Nord-Korea kan møte en større tilstrømning av turister. Bildene var en del av den Lion-vinnende koreanske paviljongen i Venezia-biennalen samme året.

En flyvende bolig for en ferie på fargen! (Foto: Koryo Group)

Nord-Koreas arkitektur er preget av at landet måtte bygge opp igjen hovedstaden Pyeongyang etter Koreakrigen og av nasjonens isolasjon. Gjennom prosjektet skulle arkitekten designe futuristiske bygninger for turister som besøker landet.

– Pyeongyang er en by med visuelt fascinerende strukturer som er bygd for å styrke landets politiske ideologi, sa Bonner til magasinet io9, da prosjektet kom ut, og forklarte at han ønsket å se hvordan en nordkoreansk arkitekt så for seg en økende turisme, med en miljøvennlig og bærekraftig tilnærming.

Bonner påpeker hvordan Nord-Koreas arkitektur for oss i vesten har et retro-futuristisk preg, og ja — det hele har et 80-tallet-blandet-med-science-fiction-preg over seg, og det er interessant å se hvordan isolasjonen fra omverdenen også har skapt en helt estetikk man ikke kan finne noen andre steder i verden.

For alle som ikke allerede har sett nordkoreanerens framtidsdesign, synes vi de er verdt å ta fram igjen:

Hotell. (Foto: Koryo Group)
En fotgjengerbro som skal kunne la reisende gå gjennom tåken i “The Diamond Mountains”. (Foto: Koryo Group)
Et hotell hvor gjester kan nyte utsikten over naturen. (Foto: Koryo Group)
Et hotell formet som et tre. (Foto: Koryo Group)

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar